Nieuw tijdperk data-uitwisseling in de Rotterdamse haven

April 2019 – De komst van Nextlogic betekent een grote impuls voor de uitwisseling van data door het gebruik van zogenaamde API’s. De deelnemende bedrijven gaan hiermee gebruik maken van een sterk verbeterde vorm van informatie-uitwisseling die koppelen eenvoudiger maakt, beter onderhoudbaar is en bovenal zeer veilig is. API is een afkorting van Application Programming Interfaces.
Om een goede en efficiĆ«nte planning te maken is veel data nodig. Het betreft onder meer data over containers, geplande bezoeken en vaarroutes. Al deze data wordt aangeleverd door de deelnemende bedrijven en komt terecht bij Nextlogic. Nextlogic berekent voor ieder schip en elke container de optimale vaarroute. Zodra er nieuwe informatie bekend is, bijvoorbeeld omdat een schip vertraging heeft of omdat een kraan uit is gevallen, wordt het plan opnieuw berekend. Dit wordt (near) realtime terug gekoppeld aan de deelnemende bedrijven die de wijzigingen in de planning en de bijbehorende KPI’s steeds kunnen volgen. Zo zien zij exact wat er gebeurt met elke container en kunnen ze op elk moment besluiten om bij te sturen.
Om dit mogelijk te maken, nu en in de toekomst, heeft Nextlogic de strategische keuze gemaakt voor API’s i.p.v. Edifact. Zo zorgen Nextlogic en de API’s er niet alleen voor dat in de Rotterdamse haven steeds gevaren wordt volgens een optimale planning, maar ook dat de uitwisseling van data een impuls krijgt in een nieuwe richting.