• April 2018 – ‘Brein eind dit jaar klaar’ – Nieuwsblad Transport
  Het planningssysteem Brein voor de binnenvaart in de Rotterdamse haven is naar verwachting eind dit jaar klaar. Dat meldt Havenbedrijf Rotterdam (HbR) in een overzicht van maatregelen die genomen worden om de congestie terug te dringen.

  Brein moet het hart worden van Nextlogic, het systeem waarmee barge operators en terminals informatie kunnen gaan uitwisselen voor de afhandeling van containers. Topman Allard Castelein van HbR meldt dit in een uitvoerig overzicht van de resultaten van Sectoroverleg Containerbinnenvaart, dat afgelopen najaar op aandrang van de sector op gang kwam. De negentien partijen die daaraan meedoen, kwamen onlangs voor de vierde keer bij elkaar.

  Castelein zegt dat er ‘ontegenzeglijk stapjes voorwaarts zijn gezet, maar dat er nog wel een tandje bij moet’. Zo moet het in ontwikkeling zijnde ‘keten-performance dashboard’ volgens hem deze zomer al klaar zijn. Dat dashboard is bedoeld om de bron van de congestieproblemen snel te identificeren en op te lossen. Ook vindt hij dat er tegen die tijd meer proefprojecten moeten lopen en dat ‘alle betrokken partijen meer initiatieven moeten ontplooien’.

  Partijen hebben inmiddels wel afgesproken dat de aanvraagprocedure voor binnenvaartschepen om containers bij de terminals te laden en lossen worden verbeterd. Zo worden wijzigingen in de oorspronkelijke slot-aanvraag, zoals veranderingen in de call size, voortaan opgeslagen in Portbase. Zo moeten terminal en barge operators beter kunnen plannen en beter inzicht krijgen in de actuele status van de afhandeling.

  Het Havenbedrijf wijst er verder op dat inmiddels twee samenwerkingsverbanden steun krijgen voor het bundelen van lading. Dat zijn de ‘Ruhr Express’ van binnenvaart operator HTS, Rotterdam World Gateway en CMA CGM. De andere is het West-Brabant Corridor project van Barge Terminal Tilburg, Combined Cargo Terminals, Moerdijk Container Terminals en Danser Group. Het Havenbedrijf heeft drie miljoen euro beschikbaar voor dit soort projecten.

  Bron: Nieuwsblad Transport

 • Mei 2017 – Nextlogic sluit eerste bedrijven aan – Nieuwsblad Transport
  Na een moeizame start is het zover. Nextlogic gaat de eerste bedrijven aansluiten op het informatieplatform dat de automatische rotatieplanner BREIN gaat voeden.

  Lees hier het gehele artikel in Nieuwsblad Transport.

 • September 2015 – Groen licht voor planningstool Nextlogic – Scheepsvaartkrant
  Het Havenbedrijf Rotterdam heeft namens Nextlogic op woensdag 24 juni getekend voor de opdracht aan Quintiq om de intelligente planningstool BREIN te bouwen. Een belangrijke doelstelling van Nextlogic is om vraag en aanbod van afhandelcapaciteit van de containerbinnenvaart beter op elkaar af te stemmen.

  Lees hier het gehele artikel in de Scheepsvaartkrant.

 • Juli 2015 – ‘Nextlogic bereikt mijlpaal, maar we zijn er nog niet’
  Op 24 juni tekende namens Nextlogic het Havenbedrijf Rotterdam voor de opdracht aan Quintiq om de intelligente planningstool BREIN te bouwen. ‘De realisatie van BREIN heeft echter alleen zin als iedereen erachter staat en er ook gebruik van gaat maken’, zegt Sjoerd Sjoerdsma, programma manager van Nextlogic.

  Lees hier het gehele interview met Sjoerd Sjoerdsma.

 • December 2014 – Alle modaliteiten nodig voor groei Rotterdam – Schuttevaer
  ‘We hebben alle modaliteiten nodig’, zegt Arwen Korteweg, coördinator van het binnenvaartprogramma bij het Havenbedrijf Rotterdam, met een blik op de verandering in de modal shift. Door de Tweede Maasvlakte wordt binnenvaart nóg belangrijker.

  Lees hier het gehele interview met Arwen Korteweg in Schuttevaer.

 • November 2014 – Samen werken aan betrouwbaarder containervervoer
  Vooruitlopend op de bouw van het BREIN heeft Portbase opdracht om hun platform uit te breiden met informatie-uitwisseling. Vanaf begin 2015 zal de stapsgewijze implementatie plaatsvinden. Delen van informatie tussen commerciële bedrijven blijft een gevoelige zaak. “Je merkt dat het niet-delen van informatie met elkaar achterhaald is”, aldus Teunis Steenbeek. “Je houdt het toch niet tegen; als het goed is voor de keten, moet je er gewoon in meegaan.”

  Lees hier het gehele interview met Sjoerd Sjoerdsma en Teunis Steenbeek in River of Information.

 • 16 april 2014 – ‘Dit is bepaald geen sinecure, nee’ – interview Teunis Steenbeek
  Containerbinnenvaartschepen varen ongecoördineerd op en neer tussen de terminals en depots in de haven. Daardoor ontstaan lange wachttijden en chaotische planningen. Nextlogic wil deze problemen oplossen door een goede neutrale planning. Het project heeft nu acht stappen geformuleerd om die planning op te zetten.

  Lees hier het gehele interview in Nieuwsblad Transport.

 • April 2014 – Nextlogic stelt containerbinnenvaart op de proef – Schuttevaer
  Nextlogic, de samenwerking van containerbinnenvaartpartijen in de Rotterdamse haven, heeft de eerste stappen gezet naar concrete verbeteringen in de keten. In 2015 komt er een grootschalige praktijkproef voor het testen van ontwikkelde concepten.

  Lees hier de gehele publicatie op de website van Schuttevaer. 

 • April 2014 – Grootschalige praktijkproef voor efficiënte containerbinnenvaart
  Nextlogic gaat in de loop van volgend jaar een grootschalige proef houden in de containerbinnenvaart. Tijdens de proef worden verschillende concepten voor prioriteitstelling van barges getest. Dit moet inzicht geven in het effect op de efficiëntie en betrouwbaarheid van de keten.

  Lees hier de publicatie op de website van TotaalTrans.

 • April 2014 – Nextlogic formuleert achtstappenplan – Nieuwsblad Transport
  Nextlogic heeft een achttal stappen geformuleerd die de organisatie nu stapsgewijs gaat invoeren. Uiteindelijke praktijkproeven staan gepland voor kwartaal twee en drie van 2015.

  Lees hier de gehele publicatie op de website van NT.

 • April 2013 – Nextlogic in de pers
  Download hier alle Nextlogic publicaties die naar aanleiding van het bovenstaande persbericht in maart en april 2013 zijn verschenen.
 • Maart 2013 – Nextlogic führt zum Durchbruch in der Abfertigung von Containerbinnenschiffen in Rotterdam
 • December 2012 – Doorbraak in centrale planning containerafhandeling Rotterdam
  De Binnenvaartkrant

  In Rotterdam komt een proef om de afhandeling van containerbinnenschepen op de terminals centraal te plannen. Deze week valt de beslissing of alle betrokken partijen groen licht geven voor de test, die op grote schaal wordt uitgevoerd. De proef, onderdeel van het project Nextlogic (voorheen bekend als Ketenoptimalisatie Containerbinnenvaart) moet in het voorjaar van 2013 van start gaan en drie tot zes maanden duren.

  Lees hier de gehele publicatie.

 • December 2012 – Rotterdamer Hafen erhöht Effizienz in der Containerlogistik
  Sarah de Preter – De Binnenvaartkrant

  Lees hier de gehele publicatie in het Duits.