nextlogic in de praktijk: hoe werkt dat?

Blijf op de hoogte

Nu de integrale planning al geruime tijd in gebruik is, krijgen we steeds meer inzicht in hoe het werken met Nextlogic in de praktijk verloopt. Dit zien we onder andere dankzij de enorme stroom aan relevante, bruikbare data die bij ons binnenkomt. Daaraan zien we ook dat de nieuwe manier van werken soms nog erg wennen is voor onze deelnemers. Hoe helpt die data eigenlijk bij de adoptie van Nextlogic en wat kunnen deelnemers hierin van ons verwachten? In deze update lees je er meer over.

TRANSPARANTIE IN DE CONTAINERBINNENVAARTKETEN

Nextlogic matcht heel transparant vraag en aanbod. Barge operators voeren bij ons hun bezoek- en ladinginformatie in en de terminals en depots geven hun kadebeschikbaarheid en kraansnelheden op. Vervolgens gaat het systeem aan de slag met een zo optimaal mogelijke  planning voor alle deelnemers. Gebeurt er iets in de operatie wat van invloed is op de planning, dan wordt deze automatisch aangepast. Is bijvoorbeeld een schip later dan gepland klaar bij een terminal, wijzigt een barge operator tussentijds de restricties of trekt een terminal kadebeschikbaarheid in? De kans is aanwezig dat betrokkenen dit direct zien én ervaren in de praktijk.

Anders gezegd: elke verandering kan consequenties hebben. De integrale planning is de uitkomst van de input en het gedrag van de deelnemers. Nextlogic faciliteert dat proces met een zo efficiënt mogelijk werkend algoritme en is hierbij mede afhankelijk van goede input. Vandaar dat wij met elkaar spelregels hebben afgesproken. Door het consequent opvolgen ervan, komt het systeem steeds tot het overall beste resultaat. Individueel is daar soms zeker winst te behalen, havenbreed zorgt de integrale planning echter nu al voor veel voordelen.

INZICHT IN DATA BRENGT ONS GEZAMENLIJK VERDER

Vanuit gesprekken en data zien we dat we als community nog veel van en met elkaar kunnen leren. Mede daarom faciliteren wij elke week een druk bezocht online overleg tussen barge operators, terminals en depots. Ook ondersteunen we de deelnemers door middel van PowerBI met het geven van waardevolle inzichten. Denk hierbij aan de operationele situatie in de haven en de mogelijkheid om te zien of de kwaliteit van de geleverde input volledig, op tijd en juist is. Om gezamenlijk nog meer te leren en te verbeteren wordt medio april het ‘community dashboard’ uitgerold. In dit dashboard wordt de relevante en bruikbare data overzichtelijk verwerkt, waarmee iedereen een nog beter inzicht heeft waar verdere optimalisatie en verbeteringen mogelijk zijn. Alleen samen en met deze transparantie kunnen wij de integrale planning namelijk optimaal laten werken.

Scroll to Top